onsdag 27. mai 2009

Hekler nytt bestemorteppe - STORE ruter. Oppskrift

Inspirert av http://olavas.blogspot.com/ hekler jeg nå et teppe med STORE ruter!
Teppet passer nok ikke hjemme hos meg, men på hytta blir det flott. Ser for meg at det blir fint å bruke om høsten, vinteren og våren, - ute. Denne gangen har jeg brukt et rimlig garn som jeg har kjøpt på Sparkjøp, Safirgarn til kr 9,50 nøstet i ren nyull. Ikke spesielt mykt og godt men varmt og jeg tror det vil tåle litt fukt og snø. Tover det seg av å bli brukt ute i all slags vær ser jeg for meg at det kanskje blir rufsete, og ja... sjarmerende. Akkurat slik det skal være på hytta.
OPPSKRIFT
Rutene å dette teppet er store, men oppskriften kan brukes til hvilken som helst størrelse du ønsker. Pass bare på tykkelsen på garnet og hvilken størrelse du bruker på heklekroken, de må samsvare (jo tykkere garn jo større krok). 21 runderheklekrok nr 5, ca 50 x 50 cm totalt 12 ruter. Så når jeg blir ferdig med hytteteppet blir det ca 150 x 200 cm.

En rute hekles slik:
1. Legg opp 5 luftmasker og ta sammen med en smygemaske i den første luftmasken.
2. Fire luftmasker og to stav, tre luftmasker, tre stav tre luftmasker - gjenta til du har fire grupper. Fest med smygemaske i den fjerde masken på den første luftmaskeraden(juksestaven). Smygemasker fram til den første buen.
3. Fire luftmasker to stav i buen, tre luftmasker, tre stav i buen, en luftmaske. Tre stav, tre luftmasker (dette er en av de fire hjørnene) og tre stav i buen, en luftmaske (dette blir etterhvert en av de fire sidene)- gjenta til du har åtte grupper. Fest med smygemaske i den fjerde masken på den første luftmaskeraden(juksestaven). Smygemasker fram til midten på den første buen.
4. Tre stav(den første staven på hver omgang er en juksestav, dvs fire luftmasker), en luftmaske, tre stav gjentas fram til hjørnet da skal du ha tre luftmasker mellom stavene får å få til hjørnet. Avslutt omgangen med en smygemaske i den fjerde luftmasken(juksestaven) så er du klar for en ny runde.
5. Omgang 4 gjentas så mange ganger som du ønsker slik at du får den ønskede størrelsen på dine ruter.
6. Jeg anbefaler at du avslutte hver rute med to omganger fastmasker (hver omgang starter da med en luftmaske).
7. Hekle sammen rutene med fastmasker (på vrangen), du får en liten kant men da sitter rutene godt sammen.
8. Hekle rudt hele teppet med to runder fastmasker, eller en runde fastmasker og en runde stav, eller en runde fastmasker og en runde med tunger (en tunge: en fastmaske, en halvstav, en stav, tre dobbelstav, en stav, en halvstav, en fastmaske).
Lykke til!!

Jeg har valgt å ha to forskjellige typer ruter, jentefarger og guttefarger. Fargen natur er den eneste fargen som er i begge typene ruter for å få en helhet og "en rød tråd" i teppet. De skal hekles sammen, med fastmasker, i den samme fargen og jeg regner med at jeg hekler to runder fastmasker rundt det hele til slutt i den samme naturfargen.
Spørsmål?? Bare spør!

Et friskt teppe som ikke blir så dyrt
men som varmer og gleder godt.
jentefarger og guttefarger;-)

5 kommentarer:

 1. Så fine farger du har valgt på teppene dine!
  Flott blir det!
  Herlig stigen din også!
  Har du lyst på vindu....så kjøper du dem samme plass!...Bruktbo altså!
  De koster 50 kr.stk.

  Kommer du på bloggtreffet?
  Ha en fin dag!

  Klem fra meg.

  SvarSlett
 2. Så fine bestemorstepper du lager! Herlige farger, også - paser godt på ei hytta, ja. Takk for oppskriften også, og ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Supert bestemorsteppe med flotte farger:)

  Ser ut til at vi treffes på bloggtreff imorgen? Gleder meg:)

  SvarSlett
 4. Heisann !!

  Takk for tipset om diktet flyg avsted !!

  Og konfirmasjonsbordet dokkers ble fint !!

  Kor fikk du tak i de sølvurnene... ??
  Klem

  SvarSlett